HÍRLEVÉL
FELIRATKOZÁS
A KÉNYELMES OTTHONÉRT DOLGOZZUNK EGYÜTT!
Lakásfelújítási tanácsok, ház körüli ötletek, kreativitás és lakberendezés, barkácstippek, aktuális hírek, érdekességek, akciók.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
ELÉRHETŐSÉG
LÉTA-KER KFT.
7631 Pécs, Tüskésréti út 48-50.
Tel.: (06-72) 324-939, 324-194
Fax: (06-72) 210-724
Mobil: (06-30) 99-46-999
E-mail: info@letaker.hu

www.letaker.hu
Nyitva tartás NYITVATARTÁS
NYITVA TARTÁS

Hétfő - Péntek      7:00-17:00

Szombat               7:00-12:00

Vasárnap                   Zárva

 

 
 

 

HÍREK

Padlóburkolat választási tanácsok

<<< vissza
 
2019.06.13

Ha lakásfelújítás vagy építkezés előtt állunk, akkor nagy fejtörést okozhat a megfelelő burkolat megtalálása. Számos választási lehetőségünk van, például kőlap, gres lap, parketta, svéd padló, esetleg öntött betonpadló, hogy csak párat említsünk. Blogcikkünkben összeszedtük a legfőbb szempontokat, amelyekre érdemes figyelmet fordítani a burkolat választás során.

Fontos döntési szempontok

  • Először is el kell döntenünk, hogy melyik helyiségbe választunk burkolatot, ugyanis ez meghatározza, hogy hideg (kerámia lap, kő), vagy meleg (parkett, padlószőnyeg) padlót ajánlott alkalmazni.
  • Fontos azt is tudni, hogy milyen méretű és anyagú burkolólapot szeretnénk otthonunkban továbbá, hogy szükséges-e a csúszásmentes változatot választani.
  • Azt is érdemes végiggondolni, hogy mennyire forgalmas helyet burkolunk, mivel minél nagyobb teherbírásnak van kitéve az adott helyiség, annál keményebb anyagból készült burkolólapot ajánlott választani.

Ezt követhetik az esztétikai szempontok. A legfontosabb javaslat a burkolat kiválasztásánál, hogy ne vigyük túlzásba a különböző minták és anyagok együttes használatát. Szín és mintázat választás során érdemes figyelembe venni a helyiségben található bútorok, kiegészítő elemek és falak színeit. Valamint az sem mindegy, hogy milyen optikai hatást kívánunk elérni, mivel egyes mintázatok növelhetik, vagy éppen csökkenthetik a teret.

Melyik helyiségbe milyen burkolatot érdemes választani?

Előszoba

Az előszobában mindig nagy az átjárás, ráadásul gyakran cipővel lépünk a felületre, így nagy terhelésnek van kitéve. Ebből kifolyólag javasolt magas kopásállóságú burkolatot választani, például magas minőségű laminált padlót vagy kőburkolatot. Fontos szempont az előszoba burkolása során a könnyű tisztíthatóság, ezért ide inkább hidegburkolatokat, járólapokat érdemes választani.

burkolat választás előszoba 

Konyha

Általában a konyhában is nagy a sürgés-forgás, így jó kopásállósággal rendelkező mázas kerámia- vagy porcelánlap remek választás lehet. Azonban érdemes rugalmasabb, puhább burklóanyagokat is választani, mint a parafapadló vagy a laminált padlóburkolat, mely egy költséghatékonyabb választás. Vízálló, hőszigetelő és magas kopásállósága miatt egyre kedveltebb burkolat a vinylpadló, mely a nedves, párás helyiségben is remekül megállja a helyét.

burkolat választás konyha 

Nappali

A nappali főként a pihenés és feltöltődés helyszíne, így itt elsősorban a faburkolatok vannak előnyben, mint a parketta, svédpadló, hajópadló. A nappali burkolat kiválasztásánál ne felejtkezzünk el az ott található bútorokról és kiegészítőkről, ugyanis fontos, hogy a választott padlólap harmonizáljon a többi elemmel. Abban az esetben, ha a nappali intenzív terhelésnek van kitéve, akkor a kerámia burkolólap lehet a tökéletes választás. Ez az anyag ugyan hidegburkolat, azonban ha padlófűtéssel kombináljuk, melegséget nyújt a helyiségnek és jól bírja a terhelést.

 burkolat választás nappali

Fürdőszoba

A nagymértékű nedvesség és pára miatt mindenképpen vízálló burkolat típust javasolt választani a fürdőszobába. A hagyományos kerámialapok mellett jó megoldás lehet a márvány is. Ugyanakkor, ha a melegség érzetét szeretnénk kelteni a fürdőben, akkor érdemes PVC padlót választani. Ez több szempontból is praktikus lehet, mivel biztonságosabb opció, mint a kőpadló, mert kevésbé csúszik, továbbá felülete könnyen tisztítható. Emellett a korábban említett divatos vinyl burkolat a fürdőszobában is megállja a helyét.

brukolat választás fürdőszoba 

Amennyiben kérdésed van a megfelelő burkolatok és segédanyagok kiválasztásával kapcsolatban, keresd szaktanácsadó kollégáinkat!