Kreatív gondolkozással sok minden megoldható, és azonnal nagyobbnak tűnik a szűkös tér. Hogy ne érezd magad dobozba zárva, optikailag kell tágítani a helységet. Szuper eredményeket lehet elérni, ha a bútorok elrendezése jó, és a megfelelő színekkel kombinálod. Ehhez próbálunk segítséget nyújtani, és ötleteket adni.


Helykihasználás

A kis lakásokban alap követelmény a jó helykihasználás. Azonban ebben az esetben nem csak a rekeszeket értjük, ahova minden elpakolható. Nem csak a praktikus tartókra és rejtekhelyekre gondolunk. Természetesen az egyedi tárolók is nagyon fontosak, azonban ennél tovább is lehet menni. Már a bútorok kiválasztásánál is érdemes a jó helykihasználásra gondolni.

Átgondolandó tolóajtókra cserélni a meglévő ajtókat, vagy eleve olyant vásárolni, ami praktikusabb a helykihasználás szempontjából!
A legnagyobb gondot a hálószobában a nagy ágy jelenti, ami sok helyet foglal. Ezt is meg lehet oldani manapság egyszerűen.  Megfontolandó az ágyat úgy kialakítani, hogy egy dobogó alá betolható legyen, az alvás idejére pedig ki lehessen húzni. Alkalmazható a falra felcsukható ágy is, így nappal szinte a teljes tér használható.

Falszínek

A falszínek esetében is érdemes több dologra figyelni:

  • Használj világos színeket a falfestésnél, melyek tértágító hatásúak, akár a nappaliban akár a fürdőszobában festesz.
  • A plafon világosabb legyen, mint a falak színe!
  • Tágasabb hatást eredményez az is, ha padlóburkolat megegyező színű a közeli helységekben, vagy akár az egész lakásban.
  • Ugyanezt a hatást érheted el a falak esetében is, ha az egész lakásban ugyanazt a színt, vagy annak árnyalatait használod a festéskor.
  • Azonban a padlóburkolat sötétebb színű legyen, mint a fal!

Bútorok

Bútorok esetében a legfontosabb szabály, hogy próbáld kerülni a magas bútorokat! Az alacsonyabb bútorokkal nagy térnövekedést lehet elérni!
Fontos a tükrök segítsége is! Minél több tükröt használsz, annál nagyobbnak tűnik a lakás. Akár plafonig érő tükröket is használhatsz, vagy a beépített szekrények ajtaját is átalakíthatod tükör felületűvé.

Fények

A fény segítségével is tértágító hatást lehet elérni, így minél kevesebb a sötét zug a lakásban, annál jobb! Használj lámpákat mindenhol, ahol tudsz: a bárszekrény fölött, a konyhában a mosogató fölött, íróasztalnál, fürdőszobában a tükör előtt, könyvespolcnál, esetleg a saját olvasó sarkodban. 

Egyediség

Ha nem taszít a minimális stílusú lakberendezés, akkor ezt is nyugodt szívvel ajánljuk, hiszen minél kevesebb a berendezés, annál több hely marad! 
Egyedivé úgy is varázsolhatod lakásod, ha a helyiség egyik falát a bútorokhoz igazodó tapétával borítod. Ha jó tapétát vagy egyedi színt választasz, ez is növelheti optikailag a teret.
Helyezz a falra néhány követ, kavicsot, üvegmozaikot, parafát, szövetet, antik vagy friss faanyagot, amely megtöri az egyhangúságot. Ezt a megoldást a padlóburkolaton is alkalmazhatod. Nagyon jó a minimális stílus feldobására is! Jól mutat, díszít és közben nem szűkíti a teret sem.

 
Tehát gondolkozz kreatívan, és legyél nyitott az új ötletekre! Szabadabbnak fogod magad érezni, ha optikailag nyitott térben élsz!