Építkezéskor vagy lakásfelújításkor fontos befejező lépés a hidegburkolás folyamata. A választott burkolat mellett azonban a burkolás során használt anyagok is fontosak minőség és esztétikumi szempontból.

A hidegburkolatok ellenállóbbak és nagyobb kopásállósággal rendelkeznek, mint a melegburkolatok, ezért főként kültéri, valamint a konyha vagy a fürdőszoba burkolásakor használjuk. Összeségében elmondható, hogy a hideg burkolóanyagokat az otthon azon területeinél használjuk, melyek állandó igénybevételnek vannak kitéve.

 

Miután sikerült megtalálni a tökéletes burkolatot, ajánlott nagy hangsúlyt fektetni a hidegburkoláshoz szükséges ragasztókra is. A rögzítéshez szükséges anyagok rendkívül fontosak mind a minőség, mind esztétikum szempontjából. Ehhez kapcsolódóan ajánljuk  ragasztástechnikai katalógusunk széles kínálatát!
A hidegburkolat kiválasztása során azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a minőségi termékek magasabb árral rendelkeznek. Azonban ha abból indulunk ki, hogy egy jobb minőségű ragasztó akár évtizedekig is stabilan rögzíti a burkoló elemeket, akkor megéri az árkülönbség a lakásfelújítás során.
 

A hidegburkoló lapokról

Amennyiben meg van a hidegburkolni kívánt helyiség elrendezésének terve, érdemes belemélyedni az építőanyag, pontosabban a lapválasztásba. Itt is érvényesek a termékár összefüggések, vagyis minél olcsóbb egy termék, annyival gyengébb a minősége.

A lapok minőségét nem a színválasztásban, a színtartósságban vagy a mintázatban kell keresni, ugyanis elsődleges szempont a mérettartás és az egyenletes síktartás (kajszulás). Ezenkívül a megfelelő alap előkészítéséhez elengedhetetlenek a különféle alapozók, melyek a nedvszívás kiegyenlítésére és a megfelelő tapadófelület elérésére egyaránt alkalmasak.

Olvasd el padlóburkolat választási tanácsainkat blogunkon!

Amit a burkolatokról tudni érdemes

A legnépszerűbb hidegburkolási alapanyag a vörös agyag, amelyből főként beltéri használatra csempét, padlólapot készítenek. fehér agyag egy ritkább anyag, ezért elsősorban magasabb árfekvésű, exkluzív burkolatok alapanyagaként szolgál.

Hidegburkolási alapanyagok közé tartoznak az égetett kerámialapok, mint a

a.) Mázas kerámia :
a burkolólap felületét színes mázréteg fedi, ami befolyásolja az esztétikai (szín, fényesség, dekoráció, árnyalatok, stb.) és műszaki (keménység, vízhatlanság, stb.) tulajdonságait a lapoknak.
b.) Máz nélküli kerámia :
a burkolólapok gyakorlatilag teljes vastagságukban homogének és teljes anyagukban színezett, általában minta nélküliek.

c.) Porcelán Gres:
A pocelán gres általában mázatlan kerámiatermék. Sajtolással állítják elő, előfordul, hogy díszítő, esetleg színező anyagként természetes kövek őrleményeit kevernek az alapmasszába. A mázatlan gres lapok kopásállósága kiemelkedően magas, műszaki jellemzői meghaladják a természetes kövekét, alkalmazása gazdaságosabb.

A kopásállóságról
Fontos, hogy a burkolat kopásállósági fokozata megfeleljen a várható igénybevételnek.

Besorolások:
•PEI II.  Kis igénybevételnek kitett helyiségek burkolására ajánlott, ahol puha talpú lábbeliben közlekedünk. Ilyenek lehetnek magánlakások fürdőhelyisége, hálószoba, melynek nincs közvetlen kültéri kapcsolódása. Könnyen sérülnek, így pl. gyermekszobához nem javasoljuk a lehulló tárgyak okozta sérülések miatt…

•PEI.III.  Közepes átmenő forgalomnak kitett helyiségekbe ajánlott lap, puha talpú, illetve normál lábbeli használata mellett, úgymint nappalik, az előszoba és egyéb olyan helyiségek kivételével, ahol nagy forgalom lehet.

•PEI.IV.  Közepes igénybevételnek kitett helyiségek burkolására ajánlott: magán lakások bármely helyiségébe burkolható (konyha, előszoba, folyosó, fedett terasz).

•PEI.V. Kereskedelmi egységek, szállodák, bemutatótermek burkolására alkalmas lapok, jellemzően nagy karcállóság mellett.

Hidegburkoló lapok választása

A szabály, hogy nincs szabály! Mindig a mi igényünknek megfelelőt igyekezzünk kiválasztani, ezt első lépésben szín, beosztás, majd műszaki paraméterek szűkítésével célszerű megtenni.

Az alábbiak szerint célszerű választani:
– figyelembe kell venni a környezetet. Ebben tudunk segíteni tervezési szolgáltatásunkkal
– figyelembe kell venni a sajátos esztétikai és műszaki funkciókat, amelyeket a burkolólapoknak be kell tölteniük

Esztétikai szempontból: a burkolatnak alkalmazkodnia kell a bútorokhoz és  a környezethez, valamint a funkcionális igényekhez, melyre szánjuk azokat.

Műszaki szempontból: a burkolólapok kopásállóságának megfelelőnek kell lennie a betöltendő funkciójukhoz.
Mindig mérlegelni kell, hogy egy magas kopásállóságú, ám de drágább terméket szükséges-e vásárloni olyan helyre, ahol az nem lesz kitéve semmilyen komolyabb fizikai kihatásnak. Ugyan így kétségkívül hibás nem fagyálló burkolólapot választani terasz burkolásához.
Éppen ezért egy „alacsonyabb” műszaki jellemzővel bíró termék nem feltétlenül rosszabb választás!

 
Mennyi burkolólapot rendeljünk?
 

Ahhoz, hogy erre megkapjuk a választ, a következőket kell tudnunk:
–  burkolandó felület területe
–  burkolás módját ( zárt fugás, nyitott fugás, folyamatos vagy eltolt fuga, párhuzamos vagy átlós rakás).
– az első osztályú burkolólap szállítmány is tartalmazhat néhány hibás darabot ( a szabványok első osztály esetén 5 % hibás mennyiséget fogadnak el) Hibás darabokat a Létaker minden esetben kicseréli díjmentesen
– néhány lapot vágni, fúrni kell, tehát számolni kell bizonyos selejttel is. Ez a selejt függ a lerakási technikától, mintázattól, tagoltságtól. ( pl. az átlós rakásnál nagyobb a selejt, mint a párhuzamosnál )
– hasznos pár darabot eltenni az esetleges sérülések kijavítására

Hidegburkolás során a burkolandó felület területéhez viszonyítva átlagosan 10-15%-kal több burkolólapot érdemes rendelni. Az építőanyag rendelés mennyiségét ajánlott gondosan meghatározni, mivel utánrendelés esetén nem biztos, hogy a rendelkezésre álló termék teljesen azonos lesz a korábban használttal. 

Ha további kérdéseid vannak a hidegburkolással kapcsolatban, akkor keresd szaktanácsadóinkat!