Amennyiben most döntötted el, vagy készülsz eldönteni, hogy belevágsz a családi ház építésbe, javasoljuk, olvasd el a következő pár gondolatot annak menetéről!
 
Az építkezés több főbb ütemből áll, melynek lényegi részével hasznos tisztában lenni. Nem csak azért, mert így kevésbé vagyunk kiszolgáltatottak az egyes iparágak szakembereinek, de így megkönnyíthetjük saját magunk időbeosztását is az építkezés ideje alatt.
 

epitkezes

A lentebb felsorolt munkaütemek olykor egymást akár át is fedhetik. Ezek azok a pontok, amivel le lehet rövidíteni a kivitelezést, vagy a felszabaduló időt okos döntésekre lehet használni. A családi ház építés során a Léta-Ker minden esetben arra törekszik, hogy nyomon kövesse az építkezés során felhasználásra kerülő építési anyagok fogyását. Ezzel nem csak időt spórolsz, hanem megfelelő előzetes egyeztetés esetén rengeteg helyet és pénzt is! Az építőanyagok, alapanyagok megfelelő mennyiségű leszállítása esetén nem áll fenn a veszélye az esetleges károsodásnak, időjárás okozta amortizációnak – gondoljunk csak egy nem megfelelően letakart cement rakat részleges elázására. Vagy a nem megfelelően védett építési terület kiváló célpontja a tolvajoknak. A Léta-Kernél az építőanyagot pécsi telephelyükön biztonságosan, őrzött helyen tárolják, így ilyen veszély nem áll fent. Valamint így kisebb összegek kerülnek kifizetésre is az építtető részéről, hiszen mindig csak annyi építési anyagot szállítunk ki, amennyire belátható időn belül szükség van. Lehet az cementkavicskőzuzaléktégla , vagy  akár a későbbiek folyamán a vakoló anyagoktól kezdve a száraz építési nyersanyagokig.

Hol tud neked segíteni a Léta-Ker az építkezés egyes munkaütemeiknél:

1. munkaütem – alapozástól a szerelőbetonig
 • Alapozást követően a zsalukövek elhelyezése, majd ezek betonnal történő feltöltése
 • Szerelő beton vasalása, beöntése mixer betonnal, kézi erővel
2. munkaütem – szigeteléstől a koszorúig
 • Szigetelés a falak alá
 • Falazásáthidalók behelyezése. Ez utóbbiakhoz a teljes termékskálát tudja biztosítani a Léta-Ker Kft.
 • Betonfödém elkészítése, vasalása
 • Koszorú zsaluzása, vasalása mixer betonnal beöntése

3. munkaütem – tetőszerkezettől a cserepezésig

 • Tetőszerkezet megépítését követően a fóliázása, lécezése, majd a bádogos munkák elvégzése következik.
4. munkaütem – a belső válaszfalaktól az alajzatszigetelésig
 • Belső válaszfal elkészítése, ami történhet kerámia, Ytong , vagy gipszkarton megoldással is.
 • Ezt követi a villanyszerelés, gyengeáram, víz- és fűtésszerelés. Ennek az ütemnek fontos része az aljzat víz-, és hőszigetelése, melyre számos korszerű megoldást találsz nálunk.

5. munkaütem – vakolás és nyílászárók

 • Nyílászárok beszerelése követően kerül sor a külső-belső vakolásra. Belső vakolásra javasoljuk a Baumit termékeit.
  A ház külső felületét alapvetően több módon is ki lehet alakítani. A hagyományos megoldás a vakolás, kültéri vakolatok felhasználásával. Amennyiben külső hőszigetelő réteget is kap a ház, akkor javasoljuk az Austromtherm rendszert, amihez különböző szigeteléseket  ajánlunk.

6. munkaütem – beltéri feladatok

 • Beltéri ajtók beszerelését követően kezdődik a festés. Egyes esetekben a glettelés megelőzi az ajtó beszerelését, de a beszerelési munkálatok okozta sérülésket minden esetben javítani kell megfelelő glett anyagokkal. A belső festést kétszeri glettelésnek kell megelőznie a tökéletes felület elérése érdekében. A Létaker áruházában a gletteléshez szükséges eszközöket is megtalálod.
  Abban az esetben, ha lakásfelújítást végzel, szükséges lehet az ajtók, ablakok tapaszolása, gittezése, festése. Javasoljuk, hogy a beszerzendő anyagok eszközök tekintetében keresd fel a Léta-Ker felkészült, gyakorlattal rendelkező tanácsadóit.

 

Szerelvények felszerelése

A lámpák, kapcsolók, radiátorok, fűtési eszközök szerelését minden esetben szakember végezze!
A mosdókagyló, WC, bide, fürdőkád, zuhanyzó rózsa és az ezekhez tartozó csaptelepek már a korábban kialakított csatlakozási pontokhoz kerülnek rögzítésre. Döntő többségében a WCmosdókagylófürdőkád csaptelepeinek csatlakozása szabványos. Ezért a gépészeti csatlakozások szakember általi kialakítása esetén nagy valószínűséggel akár utólag is lehet változtatni a korábban kiválasztott WCcsaptelepzuhanyrózsa modellek közül.

 

Külső befejező munkálatok

A házépítés legkellemesebb szakasza a befejező munkálatok elvégzése. A ház körüli járda lépcső elkészítése, transzport vagy helyszínen elkészített betonnal. Amennyiben helyszínen készítjük a betont, célszerű előzetesen leegyeztetni tanácsadó kollégáinkkal, hogy milyen funkciókat szánunk a betonnak, mert ennek megfelelően fogják kiszámítani a cement és a sóder szükségletet.

Amennyiben bizonytalan vagy a szükséges anyagok tekintetében, hívd fel tanácsadó kollégáinkat a felmerült problémával a +36-72-324-939+36-72-324-939 számon vagy írj nekünk, és visszahívunk!

Amit a kéményekről tudni érdemes

Ha a ház kiegészítő hőszigetelést kap, akkor nagy eséllyel Dryvit rendszerű utólagos, falra rögzített szigetelést fog kapni. A homlokzati hőszigetelésre számos megoldás létezik. A hozzá szükséges hőszigetelő anyagokat megtalálod a Létaker áruházában.
A Létaker építőanyag áruház az összes homlokzatszigetelő rendszerhez szállít hőszigetelő és rögzítő anyagokat.

Külső fal, lábazat színezés szintén a homlokzati hőszigetelést követően valósul meg, a homlokzati szigetelés színezésével együtt. A lábazati szigetelés során arra ügyeljünk, hogy a lábazati felület sokkal intenzívebben van kitéve dinamikus sérüléseknek (gondoljunk csak arra, hogy gyermekünk nekitolja a kerékpárját, kerti munka során a szerszámokkal felsérthetjük, stb). Éppen ezért a lábazati szigetelés minden esetben nagyobb szilárdságú anyagból készül. Ennek kiválasztásában hagyatkozz tanácsadó kollégánkra, aki a megfelelő lábazati szigetelés kiválasztásánál arra is ügyel, hogy milyen összetételű színező anyagot ajánl.

Az ereszcsatorna, s a csapadék vízelvezetés megoldása után vagy vele egyidejűleg kerülnek leburkolásra a külső terek. Úgy, mint a terasz, erkély. Fontos, hogy külső felületeket minden esetben flexibilis, jó minőségű ragasztó anyaggal rögzített, fagyálló burkolatokkal lássuk el!

Amennyiben további kérdéseid vannak vagy közelebbről is megismernéd termékkínálatunkat, látogass el hozzánk vagy írj nekünk!