Csúszásmentes burkolatok a medence mellé

Itt van végre, megérkezett a forró évszak! Sokaknak ez egyet jelent a strandolással és az otthoni medencék feltöltésével. Mire ügyeljünk, ha úgy döntenénk, hogy épített medencét szeretnénk a kertünkbe? Van pár elméleti tanács, amik segítségével a burkolatok kiválasztása sokat egyszerűsödik. Beltéri burkolatainkról itt írtunk korábban.

 

Mire figyeljünk?

Medence körüli burkolat kiválasztása során, az alábbi megfontolásokat érdemes tennünk. Esztétikum, tartósság, biztonság. Illeszkedik a környezetbe? Jó előre tisztázni milyen szín és formavilág az, ami illeszkedik az udvarunk többi részéhez, hiszen jó esetben, egy gondosan kiválasztott járólap hosszú évtizedekig ékesíti majd a kertet.


Tartósság

Tartósságon sem érdemes spórolni. A burkolatok csomagolásán feltüntetett kopásállósági mutatók, jó kiindulási pontot adnak, hogy milyen keménységű az adott lap. Magas igénybevétel esetén, érdemes strapabíróbbat választani.


Biztonság

Harmadik pontunk, a biztonság. Talán nem ez az első, ami eszünkbe jut tervezés során, mégis fontos kitérnünk rá. Otthonunk népszerű hűsölő pontja körül, várhatóan nagy lesz a sürgés forgás. Pláne, ha kisgyermekek is vannak a családban. Senkinek sem hiányzik, hogy a sebesen vágtázó, apró talpacskák megcsússzanak és balesetet szenvedjenek.

 

 

 

 

Honnan tudhatom csúszásmentes-e a burkolat?

A csúszásmentességet R-skálán jelölik, általában 9-12-ig számozással. Minél nagyobb az R betű utáni szám, annál fokozottabban csúszásmentes az adott termék. Járólap választáskor gondoljuk a higiéniára, a tisztíthatóságra is. A csúszásmentesség a padlólap felületi kialakításából, felületi egyenetlenségéből adódik. A gyártók általában fa mintázattal, kő mintázattal, vagy egyéb strukturált felületkialakítással érik el.

Csúszásmentességi fokozatok:


R9
: általános felhasználás (lakások, iskolák, irodák, rendelők)
R10: csúszásmentes (fürdőszobák, garázsok, éttermi konyhák, raktárak)
R11: fokozottan csúszásmentes (mosodák, hűtőkamrák, tejüzemek)
R12: nagyon magas csúszásmentes (ipari felhasználás, cukorüzemek, húsfeldolgozók)

… és így tovább. Minél magasabb a számozás, annál fokozottabb a csúszásmentesség, annál strukturáltabb a padlólap felülete.


Menj biztosra!

Mielőtt belevágnál, mindenképpen érdemes egy szakemberrel konzultálni, aki az igényeidet össze tudja egyeztetni a lehetőségekkel, így kiválasztva számodra az ideális terméket. A Léta-Ker Kft kínálatában számos gyártó burkolatai megtalálhatóak.

Például:
Caesar 
Novabell 
Mirage

Ha szeretnél további részleteket is megtudni, látogass el telephelyünkre, Pécs Tüskésréti út 48-50. és szakértő munkatársaink örömmel válaszolnak kérdéseidre.