A tetőcsere egy tipikusan olyan költség, amelyet hajlamosak vagyunk halogatni, pedig a cserének vannak korai, egyértelmű jelei. Ezeket a jeleket érdemes időben észrevenni és a megfelelő módon korrigálni őket, hogy megelőzzünk további kellemetlenségeket.

Mik azok a jelek, amikre feltétlenül figyeljünk a tető kapcsán?

Cikkünkbe összeszedtünk pár olyan dolgot, amelyek arra utalhatnak, hogy otthonunkat védő tető már nem látja el megfelelően a funkcióját, ezért aktuálissá vált a tetőcsere.

Tetőcsere első jele – esztétikai állapot

Nem szükséges építésznek lenni ahhoz, hogy észrevegyük, ha a tetőcserép hiányos, repedések vannak a zsindelyeken, vagy sokat vesztett színéből és kopottá, foltossá vált az évek során. Rosszabb a helyzet, ha az egyes panelek teljes egészében elrepedtek. Ennek oka lehet a cserepek elmozdulása, de akár a nem megfelelő tetőtelepítés is, ezért ha ilyen jeleket tapasztalunk, akkor érdemes elkezdeni a tetőcsere folyamatát.

tetőcsere

Ha ilyen típusú problémákat tapasztalunk háztetőnkön, akkor javasolt felvenni a kapcsolatot egy szakemberrel, hogy felmérje az állagromlás mértéket és elvégezze a szükséges javítási munkálatokat.

Tetőcsere második jele – moha megjelenése a tetőn

Igazán komoly problémát jelenthet, ha mohát látunk a tetőn, mivel a moha magába szívja a vizet, így az nem tud megfelelően elfolyni. Ennek köszönhetően a cserepek megrepedhetnek a moha alatt, valamint a víz beszivároghat a cserepek alá, ami hosszú távon beázást, fagyási problémákat és penészesedést is okozhat. A tetőcsere során egy új cserép vagy fedőelem felrakásával már lényegesen meg tudjuk növelni a tető és az ingatlan élettartamát is.

Beázás

A beázás az a harmadik fontos jel, amely a tetőcsere szükségességére utal. Napjaink szélsőséges időjárási körülményei komoly károkat okozhatnak otthonunk tetőszerkezetében. Ha beázását tapasztalunk, főként a tetőtér esetében, akkor előfordulhat, hogy meghibásodott a tetőszerkezet, esetleg a tető kivitelezése nem volt megfelelő. Ez esetben is fontos szakember segítését kérni a probléma megoldásában, így a tetőcsere során a hibákat is ki tudja küszöbölni, amely a későbbiekben már nem fog problémát okozni az ingatlan állapotában.

tetőcsere01

Emellett fontos, hogy évente kétszer fordítsunk időt a tető karbantartására, ami jelentheti a vízelvezető csatorna tisztítását, vagy akár néhány laza csavar meghúzását.

Milyen a hőmérséklet otthonunkban?

Ha tetőszerkezet állapota rendben van, akkor minden évszakban és időjárási körülmény között kellemes hőmérsékletet tudunk teremteni otthonunkban. Ugyanakkor, ha ezen a téren problémát tapasztalatunk, akkor előfordulhat, hogy a régebbi, gyenge szigetelő tulajdonságokkal rendelkező szigetelési rétegekben kell keresni a gondok forrását, így ez is egy jel lehet arra, hogy a tetőcsere munkálatait szükséges elvégezni.

Bármilyen problémát is tapasztalunk a háztető szerkezetében a tetőcsere megkezdése előtt érdemes konzultálnunk egy szakemberrel, aki megfelelően fel tudja mérni a tető állapotát és észreveszi a tetőszerkezeti hibákat, valamint megjavítja azt.

Köztudott, hogy a tetőcsere minden esetben egy hosszú távra szóló befektetés. Ha úgy érzed elérkezett a tetőcsere ideje, akkor javasoljuk a komplex tetőrendszerben való gondolkodást. További tetőfedéssel kapcsolatos tanácsokat ide kattintva találsz.

Pécsi telephelyünkön minőségi tetőcserép gyártók széles választékával várunk, többek között a Bramac, Tondach, Creaton termékeivel és szakmai tanácsokkal várunk. Nálunk biztosan megtalálhatod az otthonodnak megfelelő tetőfedő anyagokat!

Látogass el hozzánk vagy írj szaktanácsadó kollégáinknak weboldalunkon keresztül